Det har blivit hög tid att byta till vinterdäck igen. Vi på bilservicepriser har ett antal tips som ska underlätta ert byte till vinterdäck:

1. Byt däcken snarast möjligt! Ju längre man väntar desto svårare blir det att få en tid hos verkstäderna. Det blir kallare och halare för varje dag, det är inte värt att riskera en olycka pga att man inte hunnit byta från sommardäck till vinterdäck.

2. Många däckverkstäder har specialerbjudande under denna tid på året. Hör efter med några verkstäder för att få den bästa offerten och tiden. Bilverkstäder brukar ha fullt upp med servicar vid den här tiden på året, så däckverkstäder är att föredra.

3. Om ni söker efter en riktigt bra deal, kolla då efter erbjudanden via appen Rabble eller på någon av sidorna Groupon eller Lets Deal. Där kan man få riktigt bra erbjudanden på däckbytet, men även en komplett uppsättning nya vinterdäck. Kom dock ihåg att det blir oftast ett stort tryck på verkstäder med dessa erbjudanden och det kan bli svårt att få en tid snabbt.

4. Hur var det nu med datumen och mönsterdjupet? Här kommer reglerna om vinterdäck från Transportstyrelsen.

”När du kör personbil är det krav på vinterdäck eller likvärdig utrustning under perioden 1 december–31 mars, om det är vinterväglag. Mönsterdjupet ska vara minst 3 mm på däck till personbilar klass I. Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör vara monterade bak på fordonet för att minska risken för sladd vid bromsning och i svängar. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.”